Home » Cum alegi vinul pentru masa de Paşte

Cum alegi vinul pentru masa de Paşte

Pentru mine, genul acesta de informații vin exact la țanc, pentru că nu mă pricep foarte mult la vinuri și ca să aleg unul bun pentru mesele de sărbătoare sau în familie e o adevărată provocare. De cele mai multe ori mă trezesc că iau rafurile cu vinuri la rând și prospectez zeci de minute fără să știu dacă, în final, am ales exact soiul potrivit meniului sau pe cel mai bun și aromat. Dacă vi se întâmplă și vouă, atunci cu siguranță o să vă intereseze sfaturile pe care urmează să vi le dau. Cred că știți deja că alegerea unui vin prost, nepotrivit cu felurile de mâncare pe care le veți servi la masă poate ruina toată strădania voastră, la fel cum un vin excelent poate să salveze situația.

Există sortimente de vinuri pentru toate gusturile, chiar dacă necunoscătorii le împart simplu, în două mari tabere: vin roşu şi vin alb. Avem la dispoziție, în magazine și crame, o multitudine de licori mai aromate sau mai puţin aromate, cu aciditate ridicată sau mai scăzută, condimentat sau nu, consistent sau uşor, sec, dulce, roze, alb, etc.received_1184594681584567

v2

“Majoritatea românilor vor avea pe masa de Paşte preparate din miel, însă mulţi sunt cei care aleg în schimb pui, peşte sau doar legume, în cazul vegetarienilor. Indiferent ce am pune pe masă, este important să identificăm băutura corectă care să ne încânte simţurile. Vinul potrivit evidenţiază mâncarea şi, în acelaşi timp, ceea ce avem în farfurie subliniază o calitate a vinului.

Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi, cât mai naturale şi eventual raw vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda sortimentele Livia, care sunt vinuri fresh, proaspete, nematurate. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, aşa cum sunt cele din gamele Tectonic şi Bacanta, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, ne spune Livia Gîrboiu, specialist în Oenologie, managerul Cramei Gîrboiu.

v1

Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ţi spun ce vin să alegi!

·La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.

·Dacă pe masă se află supe, creme, ciorbe şi borşuri nu se recomandă băuturile, cu excepţia ciorbelor din peşte şi crustacee, la care se poate servi un vin alb sec, cu tărie alcoolică mai ridicată

· La servirea preparatelor din peşte şi crustacee se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.

· Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară.

received_1184594721584563

· La servirea brânzeturilor se continuă cu vinul de la preparatul de bază, în principiu roşu, iar excepţie ar fi la servirea unor sortimente de brânză cum ar fi telemeaua de oi, la care se serveşte vinuri roze sau albe.

· La servirea deserturilor se recomandă vinurile dulci, licioroase, semidulci, parfumate.

· Pentru cei ce preferă bucătăria thailandeză, mexicană sau chinezească foarte picantă, vinul alb este cel mai potrivit pentru a stinge din focul acestor preparate.

· Carnea de vită, miel, rata, iepure şi peşte gras ca somonul, tonul, peştele spadă, butterfish sunt cele mai potivite pentru a degusta un vin roşu, greu, bogat în arome şi aspru.

· Un deliciu devine şi desertul unde puteţi să vă delectaţi cu prăjituri bogate în ciocolată şi fructe de pădure. Trebuie doar să-ţi doreşti o gură de vin roşu catifelat, cu arome profunde de vanilie lângă fiecare liguriţă dintr-un sufleu cu ciocolată.

· Vinul spumant brut îl asortaţi cu homari, crabi, scoici, stridii, peşte spadă sau somon.

· Vinul spumant roze sau vinul roze se poate asorta cu preparate culinare mai grele: găteli din carne de raţă, purceluş de lapte, peşte gras sau scoici şi brânzeturi proaspete din lapte de capră sau oaie, pizza, mâncare chinezească şi thailandeză.

v3

Încearcă și rețeta mea de Limonada cu vin rosè

Follow:
urbandiva
urbandiva

Fără poezie, viața e pustiu!:)

Find me on: Web | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Looking for Something?