Prin ultimele luni de sarcină, când am început să caut ce ar fi necesar să cumpăr pentru un nou născut, am devenit copleșită de câte produse și branduri pentru bebeluși există. Pur si simplu nu știam ce anume să cumpăr și de unde, ce e mai bun, mai sigur, mai ok ca preț, mai bio/eco friendly. Am căutat liste online, am și găsit câteva, dar cea mai aproape de nevoile noastre am primit-o de la prietena mea Claudia. Era un soi de listă dată de la mamă la mamă, completată după îndelungi experiențe concrete. Acum că lunile au trecut am completat și propria noastră listă de lucruri necesare pentru mamă și bebe pentru acasă și la naștere(in spital) și m-am hotărât să împărtășesc cu voi fiecare mic lucru pe care l-am cumpărat/primit/împrumutat .
Daca ați ajuns pe aici, dragi (viitori) părinți, căutând o astfel de listă nu pot decât să vă felicit pentru copilaș și sper că o să vă fie de folos lista noastră.
Cel mai probabil ca acesta este cel mai frumos lucru din viata voastră dar, sa nu fim ipocriti, o sa va coste și ceva bani. Ca să nu resimțiți aceste achiziții ca pe o gaură..neagră în buget, vă recomand să le faceți treptat, să urmăriți niscai reduceri și chiar niște târguri de profil. Vedeți ce se poate împrumuta, ce se poate cumpăra second hand iar unele pot să vină sub formă de cadouri.
*****
Cărți pe care le-am citit înainte și după ce am născut și care ne-au dat puțină încredere că ne vom descurca în ceea ce va urma:
Cel mai simpatic ghid de sarcină este o carte scrisă cu umor despre experiența gravidității și a nașterii, taman ce iți trebuie.
Clinica Mayo despre sarcina, nastere si nou-nascut este practică si iți răspunde la multe întrebări.
What to Expect the First Year si Your Baby’s First Year sunt cărți de care ai nevoie ca să înțelegi ce, de ce, cum, unde și când atunci cand vorbim de cresterea și îngrijirea unui copil.
*****
Mami și Bebe la spital și acasă
Cămăși de noapte – cu nasturi (daca nu alăptezi) – nu pijamale cu pantalon.
Chiloți de bumbac și chiloți de unică folosință pentru cele câteva zile de după naștere. Dacă ai născut prin cezariană iți va fi chiar mai greu să îi tragi/scoți de pe tine, cei de unică folosință sunt foarte practici cât esti în spital, se pot tăia cu ușurință dacă îti este foarte greu sa te miști pentru că nu eşti deloc flexibilă din cauza operației.
Burtiera – întreabă doctorul de când poți să o folosești. La operația de cezariană nu se recomandă folosirea ei imediat după naștere.
Absorbante cu capacitate mare de absorbție pentru perioada de după naștere când elimini lohiile. Îți recomand cele 100% bumbac.
Scutece de unică folosință pentru BB – Am avut Pampers Premium, Pampers Active Baby-Dry, BabyLove de la DM (au și preturi foarte bune, sub 1 leu/bucata) si Puffies Fashion. Cele de la DM sunt printre preferatele noastre, cele de la Puffies Fashion arată foarte haios, cam ca niște chiloți fashionable. In prima etapă o să folosească numărul 0 sau 1. Am mai folosit scutecele tip chilot care se trag pe el și nu se închid în față cu bandă adeziva. Mie îmi place varianta de la DM.
Șervețele umede pentru bebe am avut de la Pampers Sensitive, Huggies, BabyLove de la DM și apoi am încercat variantele organice pe care le-am găsit pe la BebeTei. Am încercat să le utilizăm cât mai puțin posibil având în vedere că ce am găsit prin magazine nu sunt tocmai organice, iar cele organice sunt destul de piperate la preț în raport cu cantitatea folosită. Am ales să spălăm pielea bebeului cu apă de fiecare dată când schimbăm scutecul plin cu treaba nr 2 :)(când eram acasă – e simplu la chiuvetă). More efficient and cheap!:0
Bephanten, Sudocrem sunt cremele de bază pentru tratarea eritemului fesier. Ar cam trebui să il ai în trusoul bebeului încă din primele zile, iritația cauzată de scaunele acide sau de pampers poate să apară oricând. La noi sunt nelipsite. Despre bephanten am mai scris aici.
Baneocin și spirt ai nevoie pentru perioada cât ciotul de buric stă prins de el cu un cârlig de plastic:). Până pică (și tu te vei panica extrem de tare preț de vreo 10 minute (daca ești la primul copil)) trebuie îngrijit astfel: șters cu o compresă sterilă îmbibată în spirt de 70grade și apoi pudrat cu baneocin.
Ser fiziologic și apă de mare – nu trebuie sa lipsească multă vreme din trusă. Serul fiziologic este apa sărată și îl folosești ca să îi cureți ochii și nasul.
Șamponul de păr și corp pentru bebe- am ales branduri care crează produse cu ingrediente naturale și fără compuși chimici periculoși, testate și verifiate pediatric și ne-am oprit la gelurile fără săpun pentru păr si corp de la Mustela sau Klorane. Cele economice de 750 ml de la Mustela si Klorane le folosim încă de la început și sunt foarte bune și spornice (deși te costă poate în jur de 90 de lei iti ajunge unul cateva luni pentru ca este mare si tu nu folosesti nici o cantitate mai mare de un bob de mazare la spălatul bebeului). Acum mai folosim și Nivea pentru clătirea rapidă atunci cand schimbăm scutecul cu kk:). Pediatric ni s-a recomandat sa evităm Dalin și Johnson.
Cremă de corp pentru masaj pentru bebe – nu am folosit decât produse hipoalergenice, ca și cele pentru baie, din game precum Mustela, Klorane sau Bioderma,dar sunt foarte ok și cele de la Uriaje sau Avene. Când a căpătat o ușoară dermatită atopică am folosit Atoderm Intensiv de la Bioderma.
Comprese sterile – le găsiți la orice farmacie și sunt utile pentru șters ochi, buric, nas.
Bețișoare igienice de urechi pentru bebeluși – cele cu capete speciale prevăzute cu protecție pentru a nu supra-penetra urechea. Nu folosiți altceva, e riscant și un accident cât de mic poate să pună în pericol auzul copilului.
Infacol, espumisan – sunt bune când copilul are colici.(Retine: Intrebi mereu medicul înainte să îi dai vreun medicament celui mic.) Opinia generală e ca aceste licori au rolul de a mai destresa părinții la gândul ca alină cumva durerile celui mic, și că nu au atât de mare eficiență în lupta cu colicii ;). Noi suntem din seria norocoşilor care nu prea s-au luptat cu balaurul colic, dar i-am dat espumisan o perioada scurtă, când părea ca ar avea ceva probleme. As mai trece pe lista și Vigantol care se da după 14 zile de la nastere vreme de vreo 2 ani câte 2 picături pe zi. Sticla de Vigantol se schimba cam o data la 1-1 1/2 luna chiar dacă nu s-a terminat conținutul.
Scutece de finet – se găsesc și de-a gata pe piață, dar mie îmi par scumpe. Poți cumpăra, cum am făcut și eu, vreo câțiva metri (ok ca preț) pe care îi duci la orice croitorie de cartier (sau o soacră/mamă/vecină cu o mașină de cusut în dotare) unde ceri sa iți facă pe dimensiuni câte scutece dorești. Eu am destule scutece mici de 40*40 cm și mari de 1.20 cm. La ce sunt bune? Foarte utile zi de zi pentru eructările bebeului, pentru șters, pentru baie etc.
Prosop de baie – să ai macar vreo 2, chit ca ai si pe cele de finet, sunt indispenabile la ora băiței. Cele cu glugă sunt bune. Mai târziu noi am avut pentru el și un halat de baie hazos.
Hăinuțe pentru scos din spital: dacă e toamna caldă îl scoți într-un body subțire , eventual din cele cu tot cu manuşițe și o caciulita subțire. Dacă e vară îl poți băga in body fără mâneci și cam atât, iar dacă e iarnă ai nevoie de o salopetă groasă peste body, ciorapi, căciulă și paturica.
Hăinuțe – trebuie să ai câteva hăinuțe de început. Eu nu am cumpărat încă de când am aflat de sarcină, am fost cumpătată:) Dar am avut grijă să am câteva hăinuțe spălate și călcate cand am ajuns acasă cu bebe. Nu cred in superstiții și nu am așteptat să treacă chiar 8 luni ca să umblu prin magazine dupa haine şi altele. În ultimele două luni deja îmi era foarte greu să stau în picioare (deși nu aveam mai mult de 9 kg în plus), alergatul prin magazine ieșea din calcul. Aș pune pe lista, acum: 2 seturi de câte 5-6 body-uri cu mâneca lunga, 2 seturi de body cu mâneca scurta – dacă vrei să eviți să i le scoți pe cap-picioare, alege pe cele cu capse în față – dacă e vară trebuie să ai mai multe de schimb, un set de 5-6 perechi de ciorapi, 2-3 căciulițe subțiri și groase dacă e sezon rece – și cele cu urechi sunt perfecte pentru iarna), vreo 10 salopete cu capse pe mijloc și pe picioare astfel încât să fie ușor atunci cand il schimbi, o salopetă de iarnă dacă ai născut în sezonul rece, o salopetă molicică pentru zilele răcoroase, pantalonași cu picior dacă nu ai răbdare să scoți și să pui salopete pe el, dar eu le-am evitat din cauza elasticului care riscau să îl cam strângă pe burtă. În rest, ai să primești hăinuțe, deci iți poți completa ulterior garderoba cu ce mai e nevoie sau cu haine mai speciale. La mine a câştigat pragmatismul înaintea drăgălașenilor cu rol estetic, mai apoi a venit și rândul ăstora.:) Am ales să comand și online, foarte la îndemână pentru mame greu de urnit. De unde am luat? Carrefour are o gama bună de haine pentru nou nascuți, la fel și Auchan, am gasit multe dragute si de calitate si la H&M si C&A, cei de la Tesco Anglia aduc și în Romania pentru 10 lire pe transport, de la Next unde au multe lucruri frumoase și de bună calitate și am primit o mulțime de la cineva drag de la Baby on Cotton. În primele luni copiii cresc foarte repede și le vor purta puțin, deci alege pragmatic.
Sac de dormit – noi am avut și gros și subțire, pentru că am născut prin septembrie și am prins și toată iarna în faza de bebelușie. Le-am folosit, le-am găsit confortabile și plăcute.
Landou sau scoica – ai nevoie pentru momentul în care iesiți din spital pentru a-l transporta acasa. Este sigur, comod și, aș adăuga indispensabil atât pentru confortul lui, al tău și, nu în ultimul rând, pentru siguranța copilului. Poți împrumuta unul dacă nu ai dar să nu îți lipsească. Scaunul de masina tip scoica iți va fi de folos pentru transport (în mașina) până pe la vreo 8-9 luni, in funcție de greutate, apoi, dacă depășește 9 – 10 kg poți să il treci în scanul de mașină specific vârstei – noi avem unul de la Chicco. Pentru scoica am găsit la Zara Home și huse de schimb, foarte hazoase și practice (mărimea e standard deci se potriveste oricărui sistem).
Cărucior – unii îl scot de pe listă în favoarea sistemelor de purtare. Eu l-aș ține pe lista chiar dacă ai și un sistem de purtare. Motive sunt multe și discutabile, dar alegerea unuia este o decizie personală care ține mult de stilul de viață/buget etc. Noi avem unul de la Brevi, cumpărat second hand de la cineva care știam ca l-a folosit cu grijă iar husele detasabile le-am putut scoate și spăla foarte bine în mașina de spălat. Sistemul de la Brevi este 3 în 1 și pe cadrul de metal (care se strânge) se pot așeza scoica sau landoul – foarte bune in perioada când copilul era foarte mic și putea să doarmă în ele în vreme ce faceam plimbări lungi sau poposeam să mâncăm ceva la vreun restaurant,- și apoi pe el se poate instala caruciorul tip sport. Cel sport a intrat in funcțiune pe la 6-7 luni când putea sta comod in el in fund. Am verificat să intre în lift având în vedere că avem de coborât niște etaje, o chestie deloc de neglijat. Acum cred că vom încerca și unul sport de mici dimensiuni.
Pătuț – cele reglabile și cu vreun sistem de depozitare de la Ikea sunt absolut ok. Știu mulți părinți foarte multumiti de ele. Noi avem și un pat pliant de la Chicco, cu sistem de etajeră pentru primele luni cand bebe nu se ridică și nu coboară..în cap din el. Il găsesc foarte util, merge înghesuit și in spatiile mai mici și poate fi luat in concedii sau deplasări pentru că se strânge și se depozitează într-o husă.
Salteaua este o parte din fibră cocos și o parte din latex natural. Partea cu fibra de cocos o folosești până la vârsta de un an iar cealalata după. Pentru ea am ales și o husa de protecție impermeabilă si de la Zara Home am ales cele mai frumoase cearceafuri. Ai nevoie de vreo 5-6 cearceafuri, trebuie schimbat macar o data la 5-6 zile, iar dacă vomita pe el sau îl udă nu vei alerga cu el direct la mașina de spălat.
Sistemul antialunecare – este o salteluta subtire dotată cu două perne laterale stanga – dreapta) pe care noi am folosit-o de prin primele zile. In prima fază pentru ai asigura poziția pe o parte in timpul somnului și apoi in momentul în care a început să se rostogolească. Il puteam, astfel, lăsa in siguranță și pe un pat fără să ne fie teamă că se rostogolește și cade. In funcție de model fie are huse detașabile, fie merge bagată cu totul în mașina de spălat. Utilă!
Sistemele de purtat ergonomice – în primul rând, orice alegi ai grijă sa fie ergonomic. Ceea ce am găsit prin marile magazine nu sunt din categoria asta si în timp pot să afecteze oasele bazinului și coloana bebelușului. In al doilea rând, înainte să cumperi unul caută grupurile de susținere de pe Facebook și citește cateva articole pe net. Dar, în esență, este tot o alegere mai personală. Noi am ales unul ceva mai târziu, cand deja trecuse de 5 luni, dar il folosim destul de des – am cumpărat un sistem ergonomic de la Poarta-mă, este un SSC Luna in care bebe se simte bine iar noi puteam să ne bucurăm de ceva mai multă mobilitate în care avem și mâinile libere (de copil/de cărucior).
Sistem video/audio de supraveghere – noi avem unul audiovideo de la Chicco și am fost dependenți de el in primele luni. Când ești ca mine și vrei să verifici constant copilul dacă e bine și respiră:), atunci să ai un astfel de sistem este “a must”. Poți să comuți pe modul zoom și să verifici pe monitor fără să alergi la fiecare zogomot să vezi ce se întamplă. Își merită investitia și il poti folosi și câțiva ani pentru supravegherea celui mic. Priceless!
Cădiță – în primele câteva zile am recurs la spălatul la chiuveta. In doi timpi si trei miscari era spălat din cap până în picioare. Apoi am utilizat o cădiță mică pe care o puteam pune pe orice suprafață mai tare. După ce nu a mai incaput in ea am ales o cadita mare cu sisteme de siguranta. Dupa 8 luni, cand deja stătea bine singur in fundulet si se zbatea sa ajunga la toate obiectele din jur, am inceput sa folosim un suport cu ventuze de tip scaun, adaptat căzii noastre de baie – ceva in genul acesta. Am vrut sa luam si un colac de gât, multe mame încântate am auzit vorbind de el, noi nu am apucat încă sa il achizitionăm.
Scaun de masă – după ceva căutări am ales sistemul Polly de la Chicco. Avantaje: are picioare rabatabile deci se poate strânge și depozita undeva, are rotite dispuse pe picioarele din spate pentru a se putea mișca de colo colo mai ușor, are doua huse iar una dintre ele se poate scoate cand copilul trece de 1 an, are bretele cu prindere în 5 puncte care este foarte sigura, husele și bretelele se scot și se pot spăla la masina, iar scaunul are 3 poziții în care se poate așeza, inclusiv culcat la orizontala, are o masa detașabilă dotata cu un capac ce se poate scoate si spăla. Dezavantaje: poate avea un pret cam maricel, desfacut poate ocupa putin loc dar nu am gasit nimic pe piata care sa nu ocupe spatiu. Varianta de la Ikea, Antilop, nu se strânge deci cam ai nevoie de un loc mai mare de depozitare. Noi l-am găsit la reducere la emag.ro și am dat cam 500 lei pe el.
Termometru – am ales sa avem doua tipuri. Unul digital care permite sa luam temperatura pe frunte si in ureche si unul (tot digital) pentru luat temperatura intrarectal.
Termometru de cameră ar trebui sa ai pentru ca e de preferat ca temperatura in camera copilului sa nu depășească 24 de grade dar să nu fie mai mica de 18 grade. In primele luni de viata este esential sa păstrăm o temperatura optima în încaperea în care stă si doarme cel mic. Noi am luat unul digital 2 in 1 de la Avent – Philips pentru cameră si apă.
Umidificator – este util mai ales in timpul iernii cand aerul din casă este mult mai uscat, dar la fel de bine se folosește și in timpul verii. Un aer uscat poate crea unui bebe probleme de respiratie, nas infundat, alergii, piele uscata. Este foarte bine sa aveți unul in dotare, pe piață se găsesc pentru toate buzunarele.
Trusa bebelușului cu husă de depozitare ce conține perie pentru păr, termometru, forfecuta, unghiera etc am luat de la Tommy Tippee. Le folosești doar pentru el și le ai organizate intr-un singur loc.
Geanta multifuncțională – daca nu vine căruțul cu una in dotare, eu nu aș investi in una speciala. Am ales un rucsac sau o geanta foarte bine compartimentată, cu un stil neutru care să fie utilă și pe care să o putem purta oricand, și eu și tati.
Aspirator nazal – încă de la inceput vei avea nevoie să ii elimini secrețiile nazale, asa că trebuie să ai ceva pentru asta. Am citit opinii și opinii, chestii de obișnuință sau spaime personale, deși par instrumente de tortură și unii copii țipă ca din gură de șarpe când trebuie să le folosești..chiar nu fac rău, din contră. La recomandarea pediatrei am folosit multă vreme aspiratorul nazal de la Vibrocil, adică dispozitivul acela care descongenstionează nasul prin aspirare cu gura (a ta). Are capete moi de plastic pe care le schimbi cand se murdăresc. Apoi, mult mai târziu, pe la 5 luni am bagat în uz “batista bebelusului“, dispozitivul care se atașează la aspirator și aspiră (cu succes) nasul copilului (a făcut o rinită de la care ii curgeau mucii râuri-râuri și să îi cureți perfect nasul era o luptă..). Unii copii nu au nici o problema cu asta alții, ca al nostru, nu sunt prieteni cu sistemul. Ideea e ca atunci cand nasul e înfundat sau curge mult ai mai multe probleme dacă nu e aspirat corect decât minutul ăla în care îi aspiri mucozitățile iar el nu e foarte încântat, credeți-mă pe cuvânt.
Sterilizator – avem unul împrumutat- de la Philips Avent, dar daca nu exista aceasta posibilitate am fi cumparat unul. Daca il hranesti cu lapte praf e indispensabil, daca alăptezi ai nevoie de el pentru sterilizat pompa de muls, pentru biberoanele aferente, suzete, lingurițe, castronase etc.
Detergent de rufe pentru hainele celui mic este absolut necesar. Nu folosim detergentul nostru pentru ca pielea celui mic este foarte sensibilă la orice fel de ingrediente chimice. Eu folosesc Dermalin care se găsește numai la Sensiblu, printre cele mai bune produse de pe piață.
Detergent vase/biberoane – am luat tot o varianta organica, mai exact Earth Friendly găsit in magazinele BebeTei.
Detergent pentru curățat landou/scoica/scaun auto – la BebeTei am găsit produse organice fără petro chimice, clor, SLS.
Apa pentru pentru preparat diverse alimente, ceai sau lapte – noi folosim Bucovina si asta recomand.
Masa de înfășat – noi nu am avut una si oricum eu nu ii văd o utilitate prea îndelungată. O vreme am folosit o saltea de înfășat (care e mult mai ieftina) pe care o puneam direct pe pat sau canapea. Dar tu vezi ce iți este de folos..
Cântar avem și cred ca este util. Am imprumutat unul și il folosim și acum (10 luni) pentru verificarea greutatii celui mic. Nu trebuie sa faci o obsesie din a verifica zilnic greutatea copilului, deși in prima luna esti tentat sa verifici mult prea des cat a luat (sau nu) în greutate.
Lampa de veghe am avut și a fost utilă în primele 3 luni. Nu am cumpărat una speciala ci am folosit o lampă din sare care are o lumina plăcută și discretă (și mai are și ceva beneficii terapeutice ca bonus). Am spus doar 3 luni căci mai apoi am incercat să instauram noțiunea de zi şi noapte, adică de lumina, joacă si noapte, somn – a funcționat.:) Acum avem lampa de veghe pentru priză de la Ikea, utilă să vezi în camera cât să nu îți rupi degetele în picioarele patului sau să îi bagi biberonul în nas.
Pentru scutecele utilizate am avut un cos mic cu capac, nimic special, iar mai apoi le puneam in pungute de plastic și le aruncam la tomberon. Am preferat să nu ținem “pampersii” uzați in camera copilului chit că era noapte și orbecaim obosita să ii scot din încăpere.
Cu tine la spital este bine să mai ai şi: Halat si şlapi, cateva șosete, servetele uscate si umede, periuța și pasta de dinți, prosop, prosop moale pentru sâni – pentru șters după ce ii clătești cu apă înainte de fiecare alăptat, deodorant, un strugurel pentru hidratarea buzelor, pieptan, elastice pentru păr dacă trebuie să il prinzi la spate, nu uita un aparat foto, telefonul și încărcătorul lui, acte și documente necesare.
Dacă te decizi să alaptezi:
Ceai pentru stimularea lactației – Am băut litri întregi in prima lună de alăptare. Apoi am mai redus din cantitate, dar nu mi-a lipsit niciodată. Ceaiul de anason și chimen de la plafar este ușor de procurat și excelent la gust, dar il mai poți încerca pe cel special de la Hipp. In maternitate, în cele 3 zile, primeam in fiecare zi ori de cate ori voiam cate o carafa de 1.5 l.
Garmastan – cred ca nu a lipsit nici unei mame care a alăptat. Ajută la vindecarea ranilor de pe mameloane, calmează, si protejeaza pielea atât de sensibilă din aceasta zonă. Nu trebuie îndepărtat înaintea alăptării, asa cum se întâmplă cu alte unguente de acest gen. Nu are miros sau gust. Se foloseste încă din luna a 8-a de sarcină pentru a pregati mameloanele pentru momentul alăptării.
Cămăși de noapte – de alaptat sau cu nasturi; – eu am primit la spital (am născut la Regina Maria și pachetul includea si “consumabile” pentru mama și copil, printre care și camaşa de noapte, cele necesare pentru mama după nastere și trusoul bebelului) și am avut și acasa una de la Sofiaman, si am folosit-o o perioadă.
Sutiene de alăptat – am câteva pe mai multe culori si texturi pe care le adaptez tinutelor, de la Sofiaman, H&M, Triumph. Sunt absolut necesare atunci când alăptezi datorită sistemului de închidere/deschidere cu capsă a cupei; eu le gasesc indispensabile.
Perna pentru alăptat – prietena noastră 🙂 – eu am iubit perna asta, face alăptatul mult mai confortabil. Am avut doua modele, dar cea cu umplutura cu microbile din polistiren expandat este cea mai bună – de la Doomoo, este elastică și se mulează după cum dorești să o așezi (cealalta e cu vatelina si nu ne-am “împrietenit” mai deloc). Tot pentru ea poate o sa ai nevoie si de o husă in plus pentru cand o bagi la spalat pe cea originala. Eu am folosit-o extrem de mult și in sarcină când mă chinuiam să dorm pe o parte sau alta cu ditai burta. Priceless!
Tampoanele pentru sâni sunt foarte utile dacă alăptezi și sânii îti curg într-o veselie. Le pui in sutien și nu te mai trezești cu laptele curgandu-ți până la brâu pe haine. Eu port sutienul de alăptat uneori și noaptea și tampoanele astea absorb laptele scurs. Am avut de la Lansinoh dar am ales și unele la ofertă găsite la Bebetei – Elanee.
Pompa pentru alăptat – eu am una manuală de la Medela (care e, in opinia mea, foarte ușor de folosit) si am primit ulterior și una electrica. Este indispensabilă când vrei să ai mereu la congelator o rezervă de lapte pentru momentele când trebuie să lipsești mai mult de lângă bebe, cand vrei să recuperezi măcar o oră de somn și lași pe tati/bunica/bona să hrănească copilul.
Biberoane pentru stocarea laptelui am luat de la Medela. Au capace speciale care inchid bine sticla și rezistă la congelator.
Biberoane – avem vreo câteva tipuri de biberoane cu tetine specifice diferitelor vârste si am ales de la Tommy Tippee, Dr.Brown’s, Medela. Nu aș stii pe care le preferă, noi nu le-am folosit prea mult, le refuză (asta, se pare, are legatura cu alăptatul) și preferă să bea cam orice cu lingurița. Nici cu suzetele nu a fost prieten, dar i se par amuzante când vrea sa roadă ceva când îl supără gingiile.
*****
Sophia – girafa de cauciuc de ronțăit a fost printre primele jucarii din “portofoliu” si am constatat ca este preferata multor bebelusi. Este dintr-un cauciuc moale, fără compusi chimici dăunători copiilor, care este perfectă în perioada în care cel mic ar roade tot ce ii iese in cale. Noi avem două, una mare și una mica cu mânere, subțire, taman bună să fie apucată de mâini micuțe si ronțăită.
Saltea de activităti – i-am luat o astfel de saltea dotata cu jucarii si l-am pus in ea de pe la 3 luni. Nu as sterge asa ceva de pe lista, e utilă pentru momentele de peste zi când el devine activ și mult mai atent.
Carusel cu lumina proiectată, muzica și jucarii – de la Fisher Price. Eu am ales una cu ursuleti si proiectii de stele pe tavan. 🙂 Nu e inutila, le place bebelusilor, îi calmează.
Am avut și un leagăn în care a stat primele luni, bunica reușea să il adoarmă în el atunci când rămâneau singuri acasă. Dacă aveți de unde să împrumutați este o variantă mai bună decât să investiți în unul, pentru simplul motiv că nu este util pentru mult timp.
Cântece lullabies pe youtube + white noise – cântecele au fost de mare ajutor, despre white noise nu știu ce sa zic..Unii copii adorm numai pe zgomote specifice de aspirator sau foehn, la noi a mers cu cântecele de leagan. Pe încercate:)
– Dacă ai și alte idei de completare a listei, te rog sa o faci in comentarii. Cu siguranta mi-a scapat ceva.
Foto: Pinterest
Buna! Sunt incantata de lista ta si pot spune ca am bifat aproape toate casutele (la unele nu am ajuns inca, pe motivul varstei lui bebe), cu mici diferente de branduri. Ce as mai adauga eu ar fi: aleze (cele mai bune sunt de la Seni, cele mai ieftine de la Dalin -nu recomand fiindca se destrama repede si umpli casa de vata), noua ne-au fost utile cand bebe mai marca momentul cu cate un pipi artezian pana sa apuc sa-l schimb…; perie de curatat biberoanele- super utila, alaturi de detergentul special; termos + dozator lapte praf (pt cine foloseste lp, e super util si la prepararea nocturna, si in deplasari…apa sta calda, doza de praf e pregatita, f rapid si eficient; Cam astea ar fi sugestiile, mult succes pe mai departe!
Author
desi am o lista kilometrica tot am uitat cateva, vezi?!:)) Multumesc, Alina! Perie de biberoane am avut si eu si nici nu am folosit-o pentru ca feciorul nu a baut din mai nimic.:) la fel si pentru/despre laptele praf. iti multumesc pentru completari. mai treci pe aici si scrie cand mai creste bebe.:) multumesc!
Tricouri pentru alaptat la reducere 50% gasiti si pe https://www.breslo.ro/TeesUpTshirts
Este extrem de util articolul! Cu siguranta toate mamicile s-au bucurat de informatiile oferite.