Imi pare rau ca nu am avut timp sa vorbesc chiar de la lansare despre campania #nutastaura a celor de la Bitdefender, pentru ca nu se rezuma doar la adolescenti, ci hartuirea in mediul online este, cel putin in Romania unde sunt utilizator activ si pot sa observ, extrem de raspandita si de folosita de multe categorii sociale si de varsta. De cand urmaresc cu atentie tot felul de influenceri, de conturi de social media pe canalele de youtube, Facebook sau Instagram am remarcat agresiunea cu care se fac remarci legate de aspect fizic, de infatisare sau de felul cum se imbraca sau legate de orientare sexuala.
Este o tema extrem de actuala si m-as fi bucurat sa citesc/vad despre asta la cat mai multi bloggeri/vloggeri, influenceri care sunt direct afectati de hartuiala de care au parte, cu siguranta, in zona lor de comunitati. Unii dintre ei recunosc ca au avut de-a face cu fenomenul de cyberbullying, de multe ori tendinta este sa elimine tot ce inseamna agresiune din zona de comentarii si mesaje, sa raspunda cu ironie sau sa ignore. In esenta, insa, cred ca pe multi dintre ei ii afecteaza si uneori ii demoralizeaza, lasand astfel, nepedepsit agresorul. Si tocmai in asta consta initiativa celor de la Bitdifender: constientizarea fenomenului cyberbullying în România si descurajarea agresorilor, iar asta se poate face prin intermediul unui buton de Facebook reactions – Butonul contra cyberbullying. Pentru a putea avea un astfel de tool impotriva bullies s-a creat o petitie online prin care se doreste strângerea a 50.000 de semnături pentru a lansa un buton de Facebook reactions.
Personal m-am confruntat nu o data cu astfel de agresiuni, si culmea nu doar de la straini, ci chiar de la cunostinte si neamuri, iar asta m-a lasat de fiecare data cu un gust amar si scarba teribila fata de genul asta de oameni – personal nu le gasesc scuze, nu au circumstante si nu ar trebui tolerati. Ca agresiunile vizau infatisarea mea – ba ca am un nas prea mare, ba ca nu sunt cat se poate de dragut de slaba, fie ca vizau convingeri politice sau morale, toate cele erau motive de haterala pentru oamenii astia nocivi. Eu sunt adult, am invatat sa nu ma las afectata de toate rahaturile scrise de unii si de altii, desi uneori taman aceste situatii m-au facut sa decid cat si cum ma expun pe proiectul meu urbandiva.ro, dar stiu cum se simt tinerii agresati astfel, mai ales cand esti la varsta la care nesigurantelor si cand cauti recunoasterea in ochii si inimile altora.
Va indemn sa semnati si sa sustineti aceasta campanie! Aici gasiti pagina creata special pentru aceasta campanie=> https://nutastaura.bitdefender.ro/
Ingrijorator este si faptul ca cei mai multi dintre noi asistam pasivi (cifra ar fi in jur de 84% dintre respondenti, daca ne referim strict la acest studiu), ca nu am intervenit in astfel de conflicte pentru ca fie ne loveste indiferenta, fie nu vrem sa devenim si noi ciuca batailor. Tot aici am aflat ca cele mai populare retele de cyberbulling sunt Facebook si Messenger, dar va garantez ca sunt destui si pe Youtube si chiar si pe Instagram.
Cred ca stiti cu totii despre cazurile in care oamenii au cedat si au recurs la sinucidere, iar treaba asta nu se rezuma la cazuri izolate, sigur doar unele ajung in vizorul presei. Conteaza mult suportul nostru neconditionat oferit victimelor, parintii si rudele tinerilor trebuie sa constientizeze acest fenomen si repercursiunile lui si sa recunoasca comportamentul schimbat al celor afectati de cyberbulling (depresia, anxietatea socială, izolarea, stima de sine scăzută, reacții negative și stres în privința utilizării dispozitivelor).
Foarte important: nu oferiti satisfactie agresorului! Blocare, raportare, schimbare numar de telefon si nu aratati ca v-a afectat in vreun fel si v-a facut sa suferiti.
Ca sa va faceti o idee am strans pentru voi doar cateva statistici din comunicatul lansat odata cu aceasta campanie, cifre care ar trebui sa ne motiveze sa nu ramanem pasivi.
- Patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, arată un studiu publicat de Bitdefender.
- Principalele arme de atac folosite pe internet pentru a agresa victimele se leagă de înfățișare și felul în care se îmbracă (67%). Alte motive frecvente pentru care tinerii sunt hărțuiți sunt hobby-urile și preocupările de zi cu zi (30%), situația materială a familiei din care provin (13%), rezultatele de la școală (12%) și orientarea sexuală (8%).
- 65% dintre tineri admit că au fost direct marcați de hărțuirea suferită online și au observat inclusiv schimbări comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii. Cei mai mulți afirmă că incidentele de acest fel le-au scăzut încrederea în sine și i-au determinat
să se izoleze de ceilalți. Mai puțini, dar nu de neglijat, sunt cei care au afirmat că au intrat în depresie (20%) sau au compensat lipsa prietenilor din mediul online prin consum de alcool sau droguri (5%).
#nutastaura
* Studiul a fost realizat de Tribal Worldwide România pentru Bitdefender prin chestionar online completat în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eșantion reprezentativ de 800 de respondenți din rândul tinerilor sub 18 ani. Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții revoluționare de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.
Credit foto: dreamstime.com
Super util! Mă bucur că am dat de acest articol și chiar mi-ar plăcea să particip la o „întâlnire” de genul.
Îmi poți lăsa și mie câteva link-uri, desigur, dacă există în mediul online.
Mulțumesc! 😀
Foarte util articolul tău! O să îmi permit să îl distribui, dacă este OK pentru tine. Cred că multe persoane au nevoie să știe de această campanie!
Author
chiar te rog sa il distribui. Sper si imi doresc sa ajute si sa devina cat mai virala aceasta campanie.
Foarte util articolul.
Treaba asta cu neamurile e cam la toata lumea. Nu inteleg de unde atata invidie, dupa ce mi-am facut blogul am descoperit si a doua fata a cunostintelor.
Bun articolul! 🙂
Foarte bine că ai abordat acest subiect. O să distribui și eu articolul, pentru că este bine să fie cunoscută această campanie de cât mai multă lume. Din păcate, astfel de articole nu prea cred că ajung și la acei părinți care chiar ar trebui să citească așa ceva și să se implice mai mult în supravegherea copiilor lor pe Internet.
Of, e atat de usor sa fii cine vrei tu in spatele unui monitor, a unei tastaturi, sa scoti frustrari si venin inutil… viata online a devenit egala vietii offline… traim cu aceeasi intensitate ceea ce citim/gasim online si ceea ce experimentam in viata de zi cu zi… asa ca o astfel de campanie e mai mult decat binevenita!
De cand a inceput campania am zis ca ma alatur, dar spre rusinea mea inca nu am reusit sa scriu un articol pe blog. Poate Mos Nicolae e mai darnic cu timpul si ajung sa postez la timp pentru a pune in ghetutele subscriberilor indemnul la alaturarea campaniei #nutastaura.
Foarte buna inițiativa, însă nu cred ca v-a avea un efect supra acestui fenomen.
Multumesc pentru articol. Si pentru linkul catre campanie!
Imi place articolul. Felicitări!
Facebook a lansat recent messenger for kids. Permite control parental, verificarea mesajelor, imposibilitatea stergerii lor de catre copii etc.
Destul de controversat dar cu siguranta util vs. Facebook clasic.
Stiu cazuri concrete de cyberbulling care nu s-au terminat cu bine.
Felicitari pentru initiativa si awarness!