Home » Filme mișto: Jason Bourne și Star Trek Beyond

Filme mișto: Jason Bourne și Star Trek Beyond

Am doua recomandari de filme, amandoua mi-au placut, nu am ratat nici unul dintre filmele anterioare din fiecare serie si vreau sa va spun cate ceva despre fiecare in parte.

Am sa incep cu Star Trek Beyond, fanii seriei il asteptau de ceva vreme si sunt sigura ca nu au fost dezamagiti. Echipa navei Enterprise merge mult dincolo de spațiul explorat, unde va avea de înfruntat un nou inamic misterios, care va pune la încercare echipajul, dar și tot ce înseamnă principiile pe care se bazează Federația.

Star-Trek-Beyond-Fantasy-Movie-2016

De data aceasta rolul regizorului este luat de Justin Lin, tipul care s-a ocupat si de seria Fast & Furious, iar pofta de actiune si adrenalina se simt din plin in acest nou Star Trek. In plus, pentru ca este vara si lumea vrea sa aiba parte de distractie, acest nou episod e condimentat binisor si cu umor si multe scene dinamice. Cu un grup de actori tineri, Beyond sare din schema episoadelor alora din prin anii 60 (la care eu pierdeam sirul dialogurilor despre viteza cuantica si fotosomething) si pune accent pe scenele grele de lupta si pe multe, multe efecte speciale. (Fie vorba intre noi, chestia asta am observat ca a trezit usor nostalgia unor fani impatimiti Star Trek, care au simtit nevoia sa revina la original, adica la dialogurile lungi si scenele in care cea mai grea actiune era data de bataliile corp la corp si pistoalele cu laser. Nu am inteles de ce, tehnologia IMAX pe ecran curbat este impresionanta.)

Un punct mai mare al poveștii care schimbă dramatic cursul filmului este distrugerea navei Enterprise, care blochează echipajul pe o planetă extraterestră neexplorată numită Altamid, o lume periculoasă – ocazie care le – a permis scenaristilor de a aduce personaje care anterior au apărut foarte puțin pe ecran. Dar le-a permis sa aduca si noi personaje, cum ar fi  Jaylah (Sofia Boutella) o aliata extraterestra-zebra talentata, care, in opinia mea, le cam salveaza fundul celor de pe Enterprise.

Departamentele de costume și machiaj au lucrat în tandem ca să creeze peste 50 de specii extraterestre unice pentru film, mai multe decât în oricare alt film Star Trek.  O armată de artiști, sculptori, pictori, tehnicieni și experți în silicon și mulaje au lucrat încontinuu, șapte zile pe săptămână în ateliere din Burbank, Vancouver și Dubai.

Nu este un film extrem de complex, dar aduna cateva mesaje foarte potrivite vremurilor in care traim, iar unul care razbate pregnant este cel legat de faptul ca sansa si victoria stau in unitate si lucrul in echipa, indemnand spre depasirea barierelor date de  diferentele de rasa, religie sau chiar orientare sexuala in lupta pentru o cauza buna si dreapta. Mergeti si vedeti acest film, e mult mai luminos si oprimist decat versiunea anterioara, o portie de entertainment pur, antrenant. I-as da un 9 din 10.

Jason Bourne este al doilea film pe care vi-l recomand si lui ii dau 10 din prima. Ma rog, probabil sunt usor subiectiva, am admirat intodeauna calitatile actoricesti ale lui Matt Damon iar seria Bourne mi-a placut mult de la inceput. Desi sunt din registre diferite, daca ar trebui sa fac o comparatie intre acest film si Star Trek, actiunea, tensiunea, adrenalina si dinamica acestui film nu sunt date de efecte speciale si tehnologie computerizata, ci de ceea ce nici una dintre acestea nu poate genera: spiritul uman.

Jason Bourne

Paul Greengrass, regizorul a două dintre filmele din serie, Supremația lui Bourne și Ultimatumul lui Bourne, se întoarce, de asemenea, în fruntea echipei din spatele camerelor de filmat, pentru a regiza noul capitol care îl găsește pe protagonist forțat să iasă din umbră. Macinat de vinovatie si cu o parte a memoriei recapatate, Jason Bourne (Matt Damon) iese din lumea obscura in care s-a ascuns dupa ce este contactat de fosta colega Nicky Parsons (Julia Stiles) si afla ca cel mai important om din CIA (Tommy Lee Jones) pune bazele unei noi organizatii extrem de periculoase.

Dupa 9 ani, Matt Damon – care arata supersexy impecabil la cei 46 de ani ai sai –  se reintoarce la acest personaj emblematic pentru cariera lui si, desi abia daca spune cateva zeci de replici in tot filmul, el reprezinta intreaga forta si dinamica a acestui film. Ai senzatia ca vezi un film-documentar in care actiunea si tensiunea iti tin treaza intreaga atentie, unde doza de realism este aproape palpabila fara sa fie nevoie sa se apeleze la forta CGI (imagine generata prin grafica computerizata).

Jason Bourne este ancorat in realitatea de azi, de jocurile politice si de dinamica problemelor care macina societatea de azi, este un film despre terorismul cibernetic și aceasta linie atat de ușor de trecut dintre siguranța publică și viața privată personală. Eu zic sa nu ratati filmul asta, il consider si cred ca are toate ingredientele sa fie filmul de actiune al anului.

(filme distribuite in Romania de RoImage 2000)

Follow:
urbandiva
urbandiva

Fără poezie, viața e pustiu!:)

Find me on: Web | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Looking for Something?