Home » Despre bunele maniere la masă – în episoade

Despre bunele maniere la masă – în episoade

Da, în episoade, pentru că nu vom discuta doar despre ce furculiță folosim ci și despre cum nu ne scobim în dinți la masă. Indiferent pe ce parte a planetei calatorești, câteva noțiuni de bază despre bunele maniere la masă sunt universal valabile. In fine, în jungla amazoniană nu cred ca mai contează..

Dar să începem..

Farfuria ta de pâine se află în stânga iar paharele de vin și apă în dreapta, întotdeauna. Daca ai reținut acest lucru, atunci nu se va mai întâmpla niciodată să bei din vinul roșu al vecinului sau să îi ronțăi tacticos din chifle. Furculițele (în cazul unei mese festive vei avea mai multe rânduri de tacâmuri pentru că este nepotrivit să le refolosești) se vor așeza mereu în stânga, în vreme ce cuțitele și lingura vor sta mereu în drepta farfuriei. A, si să nu uit, începi întotdeauna cu tacâmurile cele mai apropiate de farfurie.

farfuria2

 

O dată ce ai început sa mănânci, coatele tale vor sta pe lângă corp și nu sprijinite de masă sau în ficații vecinului. In plus, tacâmurile tale nu vor mai staționa pe masă din momentul în care ai început să le folosești ci le vei așeza complet pe farfurie.

farfuria3

Când ai terminat de mâncat iți vei așeza tacâmurile folosite pe diagonala farfuriei de la stânga spre dreapta (precum un ceas care arată ora 5). Ei bine, se pare că acesta este codul secret al chelnerilor sau gazdelor pricepute că ai terminat masa și farfuria poate fi luată (aș putea spune că excepție fac chelnerii care te lasă fără farfurie imediat ce te-ai ridicat de la masă doar că să mergi la toaletă sa verifici daca nu ai puțin spanac între dinți). Si ca un ultim gest de bune maniere, nu uita sa lași farfuria complet goală, în unele țări e chiar indicat să iei un dumicat de pâine și să ștergi și ultima umbră de sos, semn că mâncarea a fost delicioasă. Dacă totuși nu poți să mănânci tot, asigură-te că este cațelul prin preajmă sau ai renunțat în ultima clipă la clutch în favoarea unei genți mai încăpătoare.farfurie1

 

Revenind la scobitori, în restaurantele cu pretenții aceste ustensile extraordinare lipsesc de pe masă, tocmai pentru ca ele nu se folosesc taman acolo, adică in văzul lumii. Dacă simți nevoia să elimini dintre măsele un rest de frunză de salată este bine să ceri gazdei sau chelnerului o scobitoare și să mergi la toaletă unde vei putea să iei la rând, nestingherit, fiecare spațiu dentar.

Sarea si piperul trebuie date impreună, chiar dacă cineva ți-a cerut doar una dintre ele. Codul manierelor la masă spune că cele două merg împreună pentru că sunt considerate.. “căsătorite”. Din seria, “pasează și mie coșul de pâine, te rog” trebuie reținut că nu te vei grăbi să ii alegi tu o felie mică si neagră (din grijă pentru siluetă, evident) pe care să i-o dai ci îi vei înmâna întreg coșul din care respectiva persoană să se servească cât și cu ce dorește.

Cam atât pentru moment, seria va continua cu alte tipsuri de bune maniere la masă și în vizită.

Follow:
urbandiva
urbandiva

Fără poezie, viața e pustiu!:)

Find me on: Web | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Looking for Something?